top of page
  • Yazarın fotoğrafıKılıç Çaylı & Partners

Üreticinin Distribütörün Katıldığı İhalelere İlişkin Eylemlerinden Sorumluluğu Var Mıdır?

Güncelleme tarihi: 8 Şub



Bilindiği üzere distribütörlük sözleşmesi üretici firma ile distribütör arasında imzalanmaktadır. Üretici firma, yetkili bayiye yalnızca ürün temini sağlamaktadır. Bayinin katılmış olduğu ihalelerden kaynaklı sözleşmelerde taraf sıfatı ve herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Üretici firma, bayiye sağlamakla yükümlü olduğu malları seri numaralı ve kayıtları ile bayisine liste halinde iletmelidir. İhale sözleşmelerinde kaynaklı uyuşmazlıklarda çoğu zaman bayinin eylemlerinden kaynaklı olarak üretici firmadan, sunulan mallara ilişkin bilgi ve belge temini istenmektedir. Ancak Yargıtay kararları uyarınca, üretici firmalardan istenilen benzer yazılar yalnızca distribütör şirketin ediminin kontrolünün sağlanması amacıyla istenilmektedir.


Benzer durumlarda taraflar arasındaki distribütörlük sözleşmesi ve ihale dokümanının detaylı olarak incelenmesi önem arz etmekle birlikte, genel olarak üretici firmanın tarafı olmadığı bir sözleşmeden kaynaklı aykırılıklardan sorumlu olmayacağı belirtilebilir.


Av. Öykü ŞANLI

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page