top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıKılıç Çaylı & Partners

4735 sayılı Kanun’a Eklenen Geçici 7. Madde

Güncelleme tarihi: 2 gün önce

4735 sayılı Kanun’a Eklenen Geçici 7. Madde ile Yapım İşleri Sözleşmelerine Ek Fiyat Farkı ve Süre Uzatımı Verilebilmesi İmkanı Getirilmiştir.



4735 sayılı Kanun’a Eklenen Geçici 7. Madde ile Yapım İşleri Sözleşmelerine Ek Fiyat Farkı ve Süre Uzatımı Verilebilmesi İmkanı Getirilmiştir.
4735 sayılı Kanun’a Eklenen Geçici 7. Madde ile Yapım İşleri Sözleşmelerine Ek Fiyat Farkı ve Süre Uzatımı Verilebilmesi İmkanı Getirilmiştir.

28.12.2023 tarih 32413 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7491 sayılı Kanun ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na geçici 7. madde eklenmiştir. 4735 sayılı Kanun’a Eklenen Geçici 7. Madde ile maddede yer alan şartları sağlayan yapım işleri için 2024 yılının ilk gününden itibaren geçerli olmak üzere, ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi imkânı tanınmıştır.


Eklenen geçici 7. maddeye göre, yapım işleri sözleşmesine ek fiyat farkı ve süre uzatımı hükmünün uygulanabilmesi için:


  • 1.3.2023 tarihinden önce 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanunu’na göre ihalesi yapılan,

  • Bu maddenin yürürlüğe girdiÄŸi tarih itibarıyla devam eden (geçici kabulü onaylanmamış olan) yapım iÅŸlerine iliÅŸkin,

  • Türk Lirası üzerinden yapılan bir sözleÅŸme olması gerekmektedir.


Bu şartları sağlayan yapım işleri sözleşmesinin, 01.01.2024 tarihi dahil olmak üzere 31.12.2024 tarihine kadar (bu tarih dahil olmak üzere) gerçekleştirilen kısımları için:


  • Ä°hale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına iliÅŸkin hüküm bulunan sözleÅŸmelerde, sözleÅŸmesine göre hesaplanan fiyat farkı tutarı sözleÅŸmedeki fiyat farkı formülünde yer alan B katsayısının 1,00’e kadar artırılabilmesi imkânı getirilmiÅŸtir.

  • Toplu Konut Kanunu kapsamındaki konut ve konut ile birlikte çıkılan yapım iÅŸlerinde B katsayısının 1,15’e kadar artırılabilmesi imkânı getirilmiÅŸtir.

  • Ä°hale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına iliÅŸkin hüküm bulunmayan sözleÅŸmelerde ise; TÜİK tarafından aylık olarak yayımlanan yurt içi üretici fiyatı genel endeksinde ihale tarihinin içinde bulunduÄŸu aydan uygulama ayına kadar gerçekleÅŸen deÄŸiÅŸimin yüzde on beÅŸine kadar fiyat farkı hesaplanabilmesi imkânı getirilmiÅŸtir.

  • Aynı zamanda, altı ayı geçmemek üzere idarece süre uzatımı verilebilmesi imkânı getirilmiÅŸtir.


Bu madde kapsamında ek fiyat farkı ile süre uzatımı verilebilecek işleri, ek fiyat farkı hesaplama yöntemlerini, uygulama dönemini, başvuru sürelerini, süre uzatımına bağlı olarak yapılacak işlemler ile ek fiyat farkı ve süre uzatımına dair hususlar dâhil bu maddenin uygulanmasına ilişkin esas ve usullerin, Cumhurbaşkanı kararı ile ayrıca belirleneceği düzenlenmiştir.


Bununla birlikte, 4734 sayılı Kanundan istisna edilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinden Türk lirası üzerinden yapılan sözleşmeler ve Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve üst birliklerinin taraf olduğu veya bu kuruluş veya birliklerin kaynaklarıyla karşılanan yapım işlerine ilişkin Türk lirası üzerinden yapılan sözleşmelerde bu maddeye uygun olarak ilgili mevzuatında düzenleme yapılabileceği hükme bağlanmıştır.


Madde 28.12.2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.


Av. Zülal Bulut

bottom of page