Tedarikçiler Tarafından DMO’ya Düzenlenecek E-Faturalara Yeni Kriterler Getirilmiş ve Teknik Detaylara İlişkin Kılavuz Yayımlanmıştır.
DMO tarafından 09.09.2021 tarihinde yayımlanan duyuru[1] ile tedarikçiler tarafından DMO’ya düzenlenen e-faturaların kontrol ve kabul işlemlerine ilişkin ek kriterler getirilmiştir. Bu doğrultuda teknik hususlara uymayan e-faturaların iade edileceği bildirilmiştir.
E-Faturalarda Dikkat Edilecek Başlıca Hususlar
E-Faturalarda dikkat edilecek hususlara ilişkin olarak ‘E-Fatura Kılavuzu’[2] yayımlanmıştır. Bu doğrultuda e-faturalarda dikkat edilecek hususlar aşağıdaki gibidir;
DMO’ya düzenlenen e-Fatura TEMELFATURA ve TICARIFATURA senaryosunda düzenlenmelidir. KAMU senaryosunda düzenlenen faturalar sisteme kabul edilmeyip hata dönülecektir.
DMO tarafından iptal edilen / kapatılan siparişler için e-Fatura düzenlenemez.
DMO sistemlerinde yer alan bir sipariş için, tek bir e-Fatura düzenlenebileceği gibi, ilgili sipariş için birden fazla kısmi/parçalı e-Fatura düzenlenebilir.
DMO’ya düzenlenecek e-Fatura sadece bir sipariş için düzenlenebilir. E-Fatura içerisine birden fazla sipariş numarası girilemez.
DMO’ya düzenlenen e-Faturalarda DMO tarafından oluşturulan DMO Sipariş Numarası yazılmalıdır.
DMO siparişi için düzenlenecek e-Fatura sadece sipariş geçilmiş firma tarafından düzenlenebilir.
DMO’ya gönderilen e-Faturalarda Invoice/cbc:IssueDate alanında yer alan “Fatura Tarihi” Cari Ay tarihli veya Cari Ay’ın ilk 7 günü içerisinde bir önceki ay tarihli olabilir. Fatura Tarihi kuralına uygun olmayan faturalar kabul edilmeyecektir.
DMO E-Fatura Sipariş Bedeli KDV Dahil 2.000 TL üzerinde ve firma tevkifat düzenlemesinden muaf değilse, e-fatura tevkifatlı düzenlenmelidir.
Elektrik, su, internet vb. firmalar tarafından DMO’nun kendi ihtiyaçları için yaptığı alımlardan dolayı düzenlenen e-Faturalar genel e-Fatura kurallarına tabi olup DMO E-Fatura kontrolü gerçekleştirilmeyecektir.
[1] LINK [2] E-Fatura Kılavuzu
Comments