top of page
  • Yazarın fotoğrafıKılıç Çaylı & Partners

Yeni Düzenleme Işığında Zorunlu Petrol Stoku

Güncelleme tarihi: 7 Şub



1. Zorunlu Petrol Stoku Nedir? Kimler yükümlüdür?


Zorunlu Petrol Stoku Kupun Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar madde 4, m bendinde zorunlu petrol stokunun tanımı yapılmıştır. İlgili tanıma göre zorunlu petrol stoku; rafineri, akaryakıt ve LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin ikmal ettiği günlük ortalama ürün miktarının minimum yirmi katına karşılık gelen miktarıdır. İlgili maddenin n bendine göre de zorunlu petrol stoku yükümlüsü; zorunlu petrol stoku tutmakla yükümlü rafinerici, dağıtıcı ve LPG dağıtıcı lisansı sahiplerini ifade etmektedir.


2. Stok kupon sistemi nedir?


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 24.09.2020 tarihli ve 7319 sayılı Kurul Kararı ile alınan Zorunlu Petrol Stoku Kupon Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararına göre yapılan değişikliklerden biri de kupon sisteminin tanımıdır. Değişikliğe göre kupon sistemi tanımına “ihrakiye teslimi” ifadesi eklenerek şu hali almıştır, kupon sistemi; rafinerici, dağıtıcı veya ihrakiye teslimi lisansı sahibinin bir başka lisans sahibi adına zorunlu petrol stoku tutmasına ilişkin sistemdir.


3. Yeni düzenleme neler getiriyor?




Sonuç olarak;

Zorunlu petrol stoku, rafineri, akaryakıt ve LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin ikmal ettiği günlük ortalama ürün miktarının minimum yirmi katına karşılık gelen miktarıdır. Kupon sistemi ise, rafinerici, dağıtıcı veya ihrakiye teslimi lisansı sahibinin bir başka lisans sahibi adına zorunlu petrol stoku tutmasına ilişkin sistemdir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 24.09.2020 tarihli ve 7319 sayılı Kurul Kararı ile alınan Zorunlu Petrol Stoku Kupon Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararına göre yapılan değişikliklerden biri de kupon sisteminin tanımı olmuştur. Yeni değişiklik ile ihrakiye lisansı sahibi kupon sisteminde stok tutabilecektir. Ayrıca, İhrakiye teslimi lisansı sahiplerinin asgari 75.000 metreküp depolama kapasiteli, depolama lisansına sahip olması yeni düzenlemelerden biridir. Işıl Kılıç

89 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page